Підприємство неодноразово звинувачували у забрудненні річки Хомора / фото українська Wikipedia

Волинський окружний адміністративний суд сьогодні задовольнив позов Державної екологічної інспекції України у Хмельницькій області та ухвалив рішення зупинити виробництво ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» (Хмельницька область), наслідком якого є скидання зворотних вод із забруднюючими речовинами у річки.

Як йдеться в офіційному повідомленні Міністерства екології та природних ресурсів України, у квітні цього року після масового замору риби на річках Случ та Хомора держава вкотре подала до суду на Понінківську картонно-паперову фабрику через систематичне забруднення місцевих водойм.

Екологи неодноразово відбирали проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою.

Відео дня

Читайте такожНа Житомирщині люди перекривали трасу «Київ-Чоп» через забруднення річок

Спочатку цю справу розглядав Хмельницький окружний адміністративний суд, який передав її згодом на розгляд до Волинського окружного адміністративного суду. Раніше цей суд вже відмовляв у задоволенні іншого адміністративного позову з вимогою анулювання дозволу цього підприємства на спеціальне водокористування на підставі припису Державної екологічної інспекції України.

Нагадаємо, в другій декаді квітня екологи (в порядку ст. 45,49 Водного кодексу України) звернулися до Державного агентства водних ресурсів України щодо прийняття рішення про зміни умов спеціального водокористування для ТОВ «ПКПФ-Україна» в частині зменшення лімітів скидання забруднюючих речовин у річку Хомора.

Як повідомляв УНІАН, у травні Житомирська обласна рада зверталася до президента Володимира Зеленського та уряду з проханням зупинити роботу Понінківської картонно-паперової фабрики через забруднення відходами від виробництва річок Хомора та Случ.

В ніч на 12 квітня на Житомирщині в межах міста Баранівка у річці Случ загинуло понад 25 тис. екземплярів риби.

16 травня Верховна Рада рекомендувала президенту оголосити басейни річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей зоною надзвичайної екологічної ситуації. У пояснювальній записці до ухваленої постанови зазначалось, що протягом чотирьох років до річок Хомора (Хмельницька область) і Случ (Хмельницька, Житомирська та Рівненська області) скидають небезпечні промислові викиди.

Винуватцем забруднення органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та місцеві жителі вказують ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна» та КП «Полонне тепловодопостачання», розташовані в Хмельницькій області.