Ілюстрація / REUTERS

Дим від масштабних лісових пожеж у російському Сибіру вже досяг узбережжя Аляски і Канади.

Про це свідчать дані з супутникових знімків, які зробило NASA, пише ТСН.ua.

За їх даними, 30 липня дим від сибірських пожеж досяг Аляски і частини західного узбережжя Канади.

Відео дня

Читайте такожМайже 180 тисяч осередків займань: США розкрили масштаби пожеж в Росії

"Дим від сибірських пожеж подолав східну частину Росії і тепер його видно на Алясці, де він, можливо, змішався з димом від місцевих пожеж", - відзначив фахівець з вивчення атмосфери Центру космічних польотів імені Годдарда Колін Сефтор.

Крім цього, дим простягнувся вздовж узбережжя Канади і навіть досяг таких американських міст, як Ванкувер та Сіетл.

Як повідомляв УНІАН, в Сибіру горить близько трьох мільйонів гектарів лісу. Пожежі розпочалися тиждень тому, а бездіяльність урядовців призвела до того, що площа загоряння лише продовжує зростати. Дим від пожеж розповсюджується ще більше, і за даними метеорологів досягнув навіть столиці Казахстану.

Сибіряки вимагають запровадити режим надзвичайного стану, петицію до уряду країни вже підписали понад 450 тис. людей. Урядовці водночас стверджують, що займатися гасінням пожежі економічно невигідно.

Губернатор Красноярського краю Олександр Ус взагалі вважає, що боротися з лісовими пожежами не має сенсу і "це може бути шкідливим". 

"Нікому ж не приходить на думку топити айсберг, щоб у нас було тепліше? Щось схоже можна застосувати і до лісових пожеж в зоні контролю. Це звичайне природне явище, боротися з яким безглуздо, а може бути навіть десь і шкідливо", - сказав Ус.

Допомогу у гасінні пожеж президенту РФ Володимиру Путіну вже запропонував американський президент Дональд Трамп.