На Камчатці туристичний маршрут закрили через ведмедів / УНІАН

В Південно-Камчатському заказнику ім. Т. В. Шпиленка призупинили дію туристичного маршруту на річці Хакицин, де спостерігається скупчення голодних та агресивних ведмедів.

Читайте такожУ США ведмідь намагався поцупити смітник (відео)

Про це повідомляється на сайті російського Кроноцького державного природного біосферного заповідника.

Відео дня

Зазначається, що ситуація виникла в результаті слабких заходів нерки в одне з найбільших нерестовищ басейну Курильського озера і нестачу корму у ведмедів. На узбережжі річки, вздовж якої проходить популярний туристичний маршрут «Загадки Хакицина» спостерігається велике скупчення голодних хижаків.

Зазвичай в кінці літа в даному районі спостерігається масовий нерестовий хід нерки. Ведмеді в очікуванні їжі концентруються на березі річки. Зараз на чотирьохкілометровій ділянці від гирла Хакицина до урочища Сипучий Камінь зібралися до 70 дорослих особин.

Науковий співробітник Інституту водних та екологічних проблем ДВО РАН Сергій Колчін розповів, що в умовах гострого дефіциту їжі між тваринами часто виникають конфлікти. На тлі частішання випадків внутрішньовидового хижацтва підвищуються ризики прояву агресії ведмедів і по відношенню до людини.

Цього тижня дослідникам ведмедів вже довелося зіткнутися з агресією хижаків. На обліковому маршруті, співпадаючому з туристичним, дорослий самець атакував групу з трьох осіб. Звір знаходився біля залишків здобичі — дорослої самки. Ведмідь кинувся на людей із заростей з відстані 5 метрів, але в останній момент звернув у бік.

Нагадаємо, в червні житель російської Туви відбився від нападу дикого ведмедя, відкусивши йому частину язика.