Ілюстрація / REUTERS

Україна планує реформувати галузь лісового господарства до тієї міри, щоб скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка.

Про це повідомив торговельний представник України Тарас Качка в інтерв'ю «Європейській правді».

Зокрема, Качка прокоментував арбітраж, який триває між Україною та ЄС щодо мораторію на експорт лісу-кругляка. Існування такого мораторію суперечить угоді про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Відео дня

Читайте такожЕкологи знайшли 900 мільйонів гектарів під ліси

«Тут гарною новиною є указ президента про план заходів щодо реформування у сфері лісового господарства. Передбачені у ньому заходи мають призвести до усунення проблеми, яка є в наших відносинах (з ЄС — ред.). Ми готові реформувати лісове господарство до такого рівня, в якому можна скасовувати мораторій», — заявив Качка.

Він також зазначив, що окрім заборони на експорт лісу в Україні існує проблема з його контрабандою, яка також планують вирішити спільно з ЄС. Зокрема, новий уряд планує працювати спільно з Євросоюзом над зменшенням контрабандних потоків, залученням європейських інвестицій у розвиток української лісозаготівлі та вирощування лісу.

6 лютого уряд затвердив всіх українських представників в арбітражному суді, який має розглядати питання про скасування мораторію на експорт лісу.

Раніше віце-прем’єрка України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомляла, що мораторій на експорт лісу «не дає жодного результату».

«За даними Держстату, ми не експортуємо ліс-кругляк. Водночас, згідно з даними європейських структур, вони імпортують від нас певну кількість необробленої деревини», — повідомляла віце-прем’єрка.

Зазначимо, що Україна запровадила заборону (мораторій) на експорт необробленої деревини до ЄС у 2015 році з метою боротьби з незаконною вирубкою карпатських лісів. Водночас, з того часу Україна стала найбільшим експортером нелегальної деревини до Євросоюзу.

Раніше журналісти повідомляли, що Євросоюз може почати арбітражний та судовий процес проти України з метою скасування мораторію на експорт лісу-кругляка. Відповідне застереження надіслала єврокомісарка з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.