
ПЕТ-пляшки, в яких зазвичай продається мінеральна або питна вода, у жодному разі не можна використовувати повторно. А краще одразу обирати напої в скляній тарі.
Про це попередила експерт з якості та безпеки продуктів харчування, професор кафедри товарознавства Олена Сидоренко, передає «Обозреватель». Вона пояснила, що фталати (небезпечні канцерогени) та інші хімічні речовини з ПЕТ-тари дуже легко переходять у воду.
"Від повторного використання (пластикових пляшок і бутлів. – Ред.) категорично треба відмовитися. Там відбуваються механічні пошкодження, порушується хімічно-інертне покриття, яке захищає від переходу хімічних речовин (у напій. – Ред.)", – наголосила Сидоренко.
Крім того, додала вона, така тара більше не є абсолютно герметичною.
"Тут ви вже отримаєте весь спектр хімічних речовин, які є в тарі – вони прекрасно переходять у воду", – пояснила експерт.
За словами Сидоренко, за дотримання всіх умов зберігання і транспортування (зокрема, температурного режиму) і одноразового використання ПЕТ-пляшки умовно безпечні. Але чи дотримувалися ці умови – дізнатися майже неможливо.
Тому за можливості вона порадила обирати напої в скляній тарі.