Рожеве озеро поблідло / фото: khers-on.com

Лемурійське озеро на півдні Херсонщини має незвичайне рожеве забарвлення. Своїм яскравим кольором воно приваблює туристів зі всього світу.

Як пише "КП в Украине", останнім часом озеро втратило свій рожевий колір і стало блідим. Однак таке явище є тимчасовим.

Читайте такожУ Британії зоологи вигодовують пташеня рідкісного чилійського фламінго (відео)

Відео дня

"Менш яскравим воно стало через погодні умови, зокрема, через спад спеки і дощів. Це відбувається час від часу, але ніякої загрози зникнення для озера немає", - пояснив глава Чаплинської райдержадміністрації Олександр Бурейко.

Місцеві жителі розповідають, що впродовж року озеро змінює свій колір - від ледь рожевого до насиченого фіолетового. У спеку вода в озері яскраво-рожева через цвітіння дуналіелли. Ці водорості не лише фарбують водойму, а й виробляють цінні для людського організму каротиноїди - так звані вітаміни молодості. Озеро цінне і своєю унікальною рожевою ропою. Через дуже високу концентрацію солі (350 г солі на літр води), його називають українським Мертвим морем (в якому, до речі, солі - 300 г/л).

Вчені вважають Рожеве озеро залишками стародавнього Лемурійського моря.

Місцеві ж жителі мають свою версію: наприкінці 60-х рр. XX століття недалеко від села зазнав аварії радянський бомбардувальник з боєкомплектом. Від потужного вибуху утворилася воронка діаметром більше 40 м. За кілька років западина поступово заповнилася солоною водою озера Сиваш, яка під впливом сонця і вітрів випаровувалася, поки її залишок не перетворився на ропу. Ропа насичена мінералами, солями хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію та кислотами. За твердженнями медиків, тут можна оздоровитися не гірше, ніж на Мертвому морі.