У світі налічується 16 популяцій горбатих китів / фото moya-planeta.ru

Популяція горбатих китів біля узбережжя Південної Америки, яка була майже повністю знищена 20-го століття, більше не перебуває не межі зникнення.

Про це дослідження, опубліковане в журналі Royal Society Open Science, пише ТСН з посиланням на USA Today.

Читайте такожВчені виявили новий мініатюрний вид китів

Відео дня

На кінець 1950-х років залишалося всього 440 горбатих китів у західній частині Південної Атлантики. Захист тварин розпочався у 1960-х роках, але спочатку вони, схоже, не відновлювалися. Тепер дослідження показало, що, на подив учених, наразі популяція налічує близько 25 тисяч китів. Це майже стільки ж, скільки, за оцінками дослідників, було до початку китобійного промислу в 1700-х роках.

Науковці в захваті від того, наскільки швидко і наскільки успішно оговталася популяція після того, як китобійний промисел остаточно зупинився в 1970-х роках.

"Це яскравий приклад того, що якщо ми робимо все правильно, популяції відновлюються" - сказав Олександр Зербіно, експерт з китів, який є провідним автором дослідження.

У світі налічується 16 популяцій горбатих китів. Чотири з них перебувають під загрозою вимирання, а один близький до загрози.

Населення світу відновлюється відтоді, як китобійний промисел був заборонений в 1970-х роках. Люди як і раніше – найбільша загроза для китів, оскільки вони потрапляють під удари кораблів та заплутуються в комерційних риболовецьких снастях.

Разом з цим є й непередбачувані наслідки відновлення китів. Річ у тому, що через глобальне потепління зсуваються місця проживання крилю, крихітних ракоподібних, які є основною їжею китів. Це може вплинути на їхнє майбутнє.

"Схоже, що криль рухається на південь в результаті глобального потепління, і це може змусити китів конкурувати з пінгвінами і морськими котиками за їжу", - сказав Зербіно.

Раніше морські біологи вперше записали та поширили "сумну" пісню найбільш рідкісного в світі кита. Після довгих років безконтрольного полювання вид цих китів так і не зміг відновитися.