Ілюстрація / REUTERS

Норвезька NBT AS і China Electric Power Equipment and Technology Co., Ltd. (CET), дочірнє підприємство State Grid Corporation of China, підписали два контракти на проектування, закупівлю і будівництво (EPC) вітроелектростанцій "Зофія II" і "Зофія III".

Потужність "Зофія II" складе 300 МВт, "Зофія III" - 450 МВт. Відзначається, що вітропарк в Запорізькій області стане найбільшим у Європі. Про це пише Энергореформа.

Норвезька компанія також підписала попередню угоду про фінансування цих ВЕС з CET, Industrial Commercial Bank of China (ICBC), Export-Import Bank of China (Exim Bank of China) і China Construction Bank (CCB) на 500 млн євро.

Відео дня

У NBT також відзначають, що для реалізації проекту "Зофія" за підтримки цих банків планують залучити в рамках синдикату ще 250 млн євро від інших міжнародних банків. Планується, що загальний обсяг інвестицій в вітропарки "Зофія" перевищить 1 млрд євро.

Читайте такожРада заборонила суцільну вирубку лісів у Карпатах

Передбачається, що після завершення будівництва ВЕС їх вироблення становитиме 2900 ГВт-год на рік. Це дозволить забезпечити енергією 340 000 домашніх господарств. Крім того, викиди CO2 будуть скорочені на 1,6 млн тонн в рік.

У NBT нагадують, що на початку цього року закрили угоду з фінансування ВЕС "Сиваш" потужністю 250 МВт на суму 262 млн євро.

Згідно з даними Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) на вересень цього року, підконтрольне NBT ТОВ "Азовінвестпром" почало будівництво першої черги вітропарку "Зофія" потужністю 42,5 МВт на території Якимівського району Запорізької області. В рамках проекту розглядаються 12 локацій для установки від 10 до 12 вітроелектроустановок (ВЕУ) потужністю від 4,2 МВт кожна. Висота вежі - до 140 м, діаметр ротора - від 145 м до 170 м, залежно від виробника і моделі обладнання.

Обидва проекту в Херсонській та Запорізькій області реалізуються NBT спільно з французькою енергетичною компанією Total-Eren (дочірня структура Total).