Грета Тунберг / фото REUTERS

Еко-активістка Грета Тунберг виграла премію «За доцільне життєзабезпечення». Її присуджують за внесок у врегулювання криз і відродження цінностей.

Про це пише theБабель з посиланням на Euronews.

Читайте такожЕко-активістка Грета Тунберг прибула в Лісабон на катамарані (фоторепортаж)

Премію вручали в середу, 4 грудня, на острові Юргорден, в центрі шведської столиці. Грета не змогла особисто бути присутньою на церемонії, оскільки знаходиться в Мадриді на 25-й конференції Рамкової конвенції ООН про зміни клімату.

Нагороду за Грету отримали активісти молодіжного руху з захисту клімату Fridays for Future («Пʼятниці заради майбутнього», інша назва — «Шкільний страйк за клімат»), який розпочався з одиночних пікетів Тунберг по пʼятницях біля будівлі парламенту. Грета прислала записане у вівторок в Лісабоні звернення до учасників церемонії, в якому зазначила, що премія є величезним визнанням молодіжного кліматичного руху.

«Боротьба продовжується, ми ніколи не зупинимось!» — сказала вона.

Премія «За доцільне життєзабезпечення» служить своєрідним доповненням до Нобелівських номінацій, оскільки нею нагороджують за заслуги у важливих сферах діяльності, які не охоплені престижними преміями Альфреда Нобеля. Грошова складова премії — 1 млн крон ($105 тис.). Одна з особливостей нагороди полягає в тому, що лауреати не можуть витрачати отримані гроші на власні потреби, а повинні направляти їх на громадську роботу. Цього року лауреатам також вручали скульптуру з металу, переробленого в рамках програм зі знищення зброї в Центральній Америці.

Раніше Грета Тунберг відмовилася від екологічної премії Північної ради за охорону навколишнього середовища. Вона написала, що не візьме премію Північної ради та її грошову частину в знак протесту проти бездіяльності країн щодо охорони природи.

Британський книжковий магазин Waterstones назвав Тунберг автором 2019 року.

4 жовтня Грета Тунберг стала лауреатом Міжнародної дитячої премії миру. Цього року експертний комітет розглянув 137 заявок з 56 країн і вирішив нагородити дівчину за «вплив на майбутнє багатьох дітей». Урочиста 15-а церемонія нагородження пройшла в Гаазі 20 листопада — у Всесвітній день дітей.