Німецька енергетика відмовиться від бурого вугілля у найближчі 20 років / Ілюстрація REUTERS

Федеральний уряд Німеччини та прем'єр-міністри земель Саксонія-Анхальт, Бранденбург, Саксонія і Північний Рейн - Вестфалія досягли домовленостей про план відключення теплових електростанцій (ТЕС), які працюють на бурому вугіллі.

Читайте такожНімеччина зупинила одну зі своїх семи АЕС в рамках відмови від ядерної енергії

Як повідомляє DW, домовленостям передували тривалі переговори. Офіційна заява політиків з цього приводу має відбутися вже сьогодні. Графік відключень, імовірно, стане відомий тоді ж - після того, як оператори електростанцій і представники концернів-розробників родовищ також дадуть свою згоду щодо плану.

Відео дня

Зазначається, що німецький уряд 20 вересня 2019 року ухвалив широкомасштабну програму скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу, у відповідності з Паризькою угодою по клімату. Важливою складовою програми став план відмови від вугілля, яке є найбільш неекологічним викопним енергоносієм.

Дотації з федерального бюджету мають допомогти регіонам Німеччини повністю відмовитися від використання бурого і кам'яного вугілля у виробництві електроенергії до кінця 2038 року.

Відповідні землі на протязі 20 років будуть щорічно отримувати субсидії в розмірі 1,3 млрд євро. Додаткові 700 млн євро будуть переведені з Берліна до бюджетів федеральних земель протягом наступних 20 років.

Нагадаємо, минуле десятиліття стало найтеплішим в історії спостережень вчених NASA і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) починаючи з 1880 року.