Австралія - єдиний материк, на якому можна зустріти вомбатів / flickr.com/photos/howfardad

Незліченна кількість дрібних тварин врятувалася від пожеж в Австралії тільки завдяки вомбатам.

Читайте такожУ Новій Зеландії пташки ківі опинилися під загрозою вимирання через посуху (відео)

"З Австралії надходять повідомлення, що незліченна кількість дрібних тварин уникла смерті від вогню тільки завдяки тому, що вомбати впустили їх у свої великі і міцні нори" - свідчить пост на сторінці "Грінпису" Новій Зеландії, передає ecology.md.

Відео дня

Експерти підкреслюють, що така поведінка дуже не характерна для вомбатів. Зазвичай вони агресивно захищають свої нори - розгалужені підземні системи, які можуть досягати 20 м в довжину і 3,5 м в глибину. У цих тварин в арсеналі є дуже небезпечні і гострі кігті, які швидко дають зрозуміти чужинцю, що він зайшов не на свою територію. Мабуть в екстремальній ситуації ці загальноприйняті правила були порушені, і тому дрібні звірятка отримали шанс сховатися в норах войовничих вомбатів.

Австралія - єдиний материк, на якому можна зустріти вомбатів. Це найбільші жителі планети, які риють нори: в середньому їх вага становить 25-35 кг, довжина тіла - від 70 до 130 см. Через розміри, значні кігті, зуби та спеціальний щиток, що знаходиться на тазових кістках, вомбати майже не мають природних ворогів.

Цих тварин складно назвати миролюбними, але вони легко приручаються, люблять ласку і цілком доброзичливі, якщо не відчувають небезпеки. Ще вомбати досить повільні, але при необхідності можуть розвивати швидкість до 40 км/год! І це при таких габаритах і коротеньких ніжках.