Експертиза підтвердила токсичність першої партії аналогічного вантажу / фото: Gunesdenizcilik.com

Влада Херсонської області обіцяє не допустити повторного ввезення в морський порт вантажу відпрацьованого піску зі шкідливими домішками.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу розповів голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

Він заявив, що відповідне рішення суду про недопущення ввезення до Херсона другої партії піску з Чорногорії, що містить шкідливі домішки, має бути прийнято цього тижня Херсонським міським судом.

Відео дня

Відомо, що до Херсона з Чорногорії має прибути друге судно з п'ятьма тоннами відпрацьованого піску (відходів піскоструминної обробки корпусів суден).

Нагадаємо, що в Херсонському морському порту вже зберігаються 3,6 тис. тонн такого піску, на які накладено арешт після проведення експертизи, яка підтвердила його токсичність. Пісок повинен був використовуватись для пересипання шарів відходів на Херсонській міському звалищі, однак екологічні служби виявили, що він містить токсичні речовини.

У коментарі кореспонденту УНІАН голова Херсонської ОДА уточнив, що рішення має прийняти Херсонський міський суд, а звернулось із позовом Головне управління Національної поліції України в Херсонській області. За позовом поліції судом вже було накладено арешт на 3,6 тис. тонн піску, який прибув у Херсонський морський порт із Чорногорії в грудні 2019 року.

Про результати проведених експертиз раніше заявляв журналістам депутат Херсонської міськради Віталій Богданов, посилаючись на власні джерела.

«Там - перевищення норм у сотні разів уже за кількома позиціями: цинк - у 11,2 разу більше норми, мідь - 146,7 разу, свинець - 3,8 разу», - заявив депутат.

Як повідомляв УНІАН, у грудні в Херсонський морський торговельний порт прибуло судно FL LIDYA, яке доставило з чорногорського міста Бієло 3,5 тонни піску, який є відходами піскоструминної обробки корпусів кораблів. Пісок доставлено для херсонської компанії «ТД «Ітака». Остання, яка обслуговує Херсонський полігон твердих побутових відходів, мала намір використовувати його як інертний матеріал для пересипання побутового сміття, щоб уникнути самозаймання.

Першим про потенційну небезпеку завезеного піску написав у соцмережах депутат Херсонської міськради Богданов. Він стверджує, що дізнався про пісок від патріотично налаштованих працівників порту.

Також Херсонський міський голова Володимир Ніколаєнко заявив, що не підписував гарантійний лист, згідно з яким було дано дозвіл на ввезення піску.