Ілюстрація / REUTERS

Американські вчені встановили, що через значне підвищення рівня кислотності у Тихому океані, спричинене змінами клімату, страждають краби виду dungeness.

Як йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Science of the Total Environment, у цих крабів пошкоджуються органи чуття, а оболонки стають менш міцними, передає Громадське.

Там зазначають, що такі зміни в Тихому океані не є несподіванкою для вчених. Водночас те, що вони так швидко повпливають на крабів, ніхто не передбачував.

Відео дня

"Якщо краби вже страждають, нам дійсно треба переконатися, що ми приділяємо достатньо уваги різним рівням харчового ланцюжка, поки не стало занадто пізно", - сказала авторка дослідження Ніна Беднарсек.

Читайте такожМинуле десятиліття стало найтеплішим в історії спостережень - вчені

Науковці стверджують, що океан так швидко окислюється через поглинання ним все більшої кількості вуглекислого газу. Це знижує рівень pH у воді, що змінює прибережну зону.

Для ракоподібних і коралів, які будують свої раковини і скелети з іонів карбонату, яких менше в більш кислих водах, стає все важче створювати міцні раковини. Страждають від цього як краби і корали, так і молюски та навіть планктон.

Вчені наразі з’ясували, що через підвищену кислотність молодим крабам все важче стримувати хижаків та пересуватися у воді. Водночас, чи впливають зміни на вже дорослих крабів, вченим ще потрібно з’ясувати.

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені з Університету Вашингтона з'ясували, що потепління води в океані спровокувало загибель мільйонів морських птахів менш, ніж за рік - одне з найбільших масових вимирань в історії людства.