Гендиректор ММК ім. Ілліча розповів про ключову проблему меткомбінатів / фото delo.ua

Генеральний директор ММК ім. Ілліча Тарас Шевченко вважає, що ключовою проблемою вітчизняних меткомбінатів є накопичення металургійних шлаків, і штрафами ситуацію в цій сфері не поліпшити.

Про це він заявив в інтерв'ю MRPL.CITY, коментуючи результати недавньої перевірки Держекоінспекції.

"Перевірка Держекоінспекції проходила у нас на підприємстві в кінці січня-початку лютого протягом двох тижнів. Знайшли порушення і виписали нам відповідний штраф. Скажу так – якщо поставити собі завдання, то недоліки можна знайти на будь-якому підприємстві і, тим більше, на виробництві. Питання в іншому – сам по собі штраф нічого не вирішує, він не створює умов для поліпшення. Потрібно розв'язувати проблему комплексно", - зазначив Шевченко.

Відео дня

За його словами, виробничники знають і розуміють проблему накопичення шлаків.

"Вона виникла не п'ять, не десять і не двадцять років тому. Металурги не знімають з себе відповідальність, але ми по-іншому підходимо до її вирішення. Штрафами ситуацію не виправиш", - підкреслив директор меткомбінату.

Шевченко повідомив, що була розроблена відповідна програма для поліпшення ситуації зі шлаками.

"Вона дуже складна, матеріаломістка, і дорога. Програма намічена і успішно виконується. У минулому році нас перевіряли двічі і жодного зауваження до виконання програми не було", - заявив він.

"Ключова проблема зараз для меткомбінатів - це накопичення металургійних шлаків. В усьому світі є практика їх використання. Це чудовий будівельний матеріал для домобудівних комбінатів, комбінатів залізобетонних виробів, з цього матеріалу побудовано цілі міста. Добре, що є Постанова Каміна про використання шлаків у будівництві доріг. Важливо, щоб воно працювало. Наприклад, побудували прекрасну дорогу Маріуполь-Запоріжжя. Хороша дорога, насправді, а узбіччя яка? Ґрунтова! Чому не можна було взяти з комбінату імені Ілліча або «Азовсталь», шлак і зробити прекрасне узбіччя, довжиною у 200 км? Потрібно співробітництво, потрібно взаєморозуміння і реальні дії. Тільки так ми зможемо розв'язувати проблеми, які зараз існують в металургії", - заявив Шевченко.

Нагадаємо, Держекоінспекція перевірила Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча і виявила завдані державі збитки - понад 10,5 млн грн.