Учасники 25-ої Української антарктичної експедиції / фото: МОН

Через пандемію коронавірусу 25-та Українська антарктична експедиція не змогла дістатися до станції «Академік Вернадський».

Про це повідомили в прес-службі Міністерства освіти та науки.

Експедиція вирушила 16 березня, але так і не змогла потрапити до Антарктиди, тому 20 березня повернулась у Київ.

Відео дня

«Карантин у Чилі та майже всіх країнах Південної Америки змусив скоригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі й була змушена повернутися до Києва сьогодні пізно ввечері», — розповів очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Читайте такожПінгвіни, морські слони та тюлені-крабоїди: які тварини мешкають біля станції "Академік Вернадський" (фото)

У відомстві запевняють, що всі члени експедиції захищені від вірусу: забезпечені респіраторами, окулярами, антисептиками тощо.

«Зараз учасники експедиції почуваються добре, після приземлення літака вони пройшли температурний скрінінг. Попри це, весь склад експедиції добровільно поїхав на тимчасову обсервацію, а наступного тижня всім буде зроблено лабораторний тест на наявність коронавірусу», — йдеться у повідомленні.

У цей час МОН та Національний антарктичний науковий центр у співпраці з Міністерством закордонних справ і диппредставництвом у Чилі «шукають шляхи», аби доставити експедицію на станцію «Академік Вернадський».