Суму штрафів суттєво збільшили / Фото: ДСНС

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) (№ 2339).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення з техніко-юридичними правками проголосували 328 із 385 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Законом у Кримінальному кодексі України встановлюється, що забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, караються штрафом від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або обмеженням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Відео дня

Читайте такожНа Житомирщині спалили сухостій разом із сільрадою (фото)

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 91 тис. 480 грн до 153 тис. грн або обмеженням волі до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення встановлюється, що порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 тис. 530 грн до 4 тис. 590 грн і на посадових осіб - від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн і на посадових осіб - від 10 тис. 710 грн до 18 тис. 360 грн.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн і на посадових осіб - від 15 тис. 300 грн до 21 тис. 420 грн.

Ці самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 тис. 120 грн 12 тис. 240 грн і на посадових осіб - від 21 тис. 420 грн до 30 тис. 600 грн.

Цей закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв раніше УНІАН, внаслідок зумисного підпалу вже понад тиждень палає Чорнобильська зона.