REUTERS

Дослідження було опубліковане в науковому журналі Bulletin of Marine Science, повідомляє "Газета.Ru".

У 2011 році дослідники зібрали гамети, вироблені коралами виду Elkhorn, які знаходяться на межі вимирання. Через рік їх підсадили до рифу, а ще через чотири роки вони досягли розміру футбольного м'яча і почали розмножуватися паралельно з коралами, що виросли в природних умовах. Дірк Петерсен, один з авторів проекту, прокоментував: «Наш підхід до збільшення популяції коралів істотно відрізняється від інших проектів з реставрації рифів. Зазвичай корали вирощували в розплідниках до великих розмірів і тільки потім підсаджували до рифів. Ми розробили технологію, яка дозволяє урізноманітнити генофонд коралів».

Корали Elkhorn завдяки своїй формі здатні створювати великі зарості, які слугують середовищем існування для багатьох видів рифових риб. За оцінками океанологів, за останні 40 років зникло близько 80% коралів Карибського моря. Тому відновлення популяції коралів, в тому числі і виду Elkhorn, - першочергове завдання для вчених.

Відео дня

Читайте такожЯпонці створили першу у світі антену з морської води

Незважаючи на успішний досвід вирощування коралів в лабораторії, метод не здатний повністю забезпечити відновлення коралових рифів. «Будь-які спроби вирощування коралів обмежені невеликими територіями, тому що на зростання рифу впливають забруднення навколишнього середовища і надмірний вилов риби, - доповнює Петерсен. - Тим не менше ми не збираємося зупинятися на досягнутому і плануємо перевірити результати дослідження в різних районах Карибського басейну».