Як вибрати якісну рибу / Фото shutterstock.com/g/MaraZe

Яскраве не завжди якісне

Як зазначають експерти, занадто яскравий і здоровий вигляд риби, як правило, є першою ознакою обману. У природі риба зрідка буває такого насиченого рожевого кольору, як магазинна сьомга чи форель.

"М'ясо цієї риби, вирощеної природним чином, - блідо-сіро--рожеве, непоказне, - розповідає член Асоціації рибалок України Сергій Приходько, технолог рибного виробництва. - Досить пригадати, якою була сьомга 20 років тому. Яскравий і насичений колір, що часто зустрічається сьогодні на прилавках, - результат хімічної підфарбовування".

Відео дня

Наприклад, у складі дозволеного законом барвника "Лосось" - суміш жовтого і яскраво-червоного барвників. З'ясувати, чи була пофарбована риба, яку ви збираєтеся купити, допоможе ретельний огляд. Звичайне "м'ясо" - неоднорідне, у ньому зустрічаються білі прожилки, жили, в той час як у "хімічного" воно рівномірно рожеве.

Читайте такожМорська риба звикає харчуватися пластиком - вчені

Інша небезпека - риба, вирощена "на гормонах". В сучасному виробництві її напихають штучними спецкормами так, що тушки розносить, як на дріжджах. Підозру у покупця повинне викликати надто м'ясисте тіло і занадто короткі плавники - це свідчить про те, що риба в розпліднику навіть не плавала, а лише нарощувала масу, "стоячи" на одному місці.

Водночас недорогі пангасіус і тіляпія шкідливі навіть у тому випадку, якщо їх не торкалася хімія. Справа в тому, що вони їдять сміття з каналізації, а їхня найкраща вечеря - найбрудніші відходи. Щоб очистити тушки, лікарі та технологи радять вимочувати їх у воді з додаванням ложки оцту. Після півгодинної "ванни" рибу можна сполоснути під краном і готувати.

Підступне філе

Рибне філе, як зазначають експерти, зазвичай несе ще більше небезпек, ніж ціла тушка.

"Філе - м'ясо без шкіри, плавників, жил і кісток. Від цих частин м'ясо позбавляють не вручну, а промисловим способом, розчиняючи їх кислотою або вимочуючи в інтенсифікаторах дозрівання, розм'якшують тканини. Втім, так роблять не завжди: є виробництва, де від тушок на конвеєрі відсікають середню частину, яка складалася хребет, після чого перемелюють і пускають в виробництво рибного фаршу, начинки для пиріжків з рибою і т. д.", - пояснює Приходько.

Читайте такожДеякі види атлантичних риб пристосувалися до забрудненої води - вчені

Експерти розповідають, що на виробництво 1 кг рибного філе йде від 1,9 до 3,2 кг риби. Крім того, важко дізнатися, ким була перетворена на філе риба за життя - дорогим палтусом або дешевим минтаєм. Такі підміни зустрічаються повсюдно: у минулому році контролюючі служби проводили експертизу філе морського окуня: вміст чотирьох з п'яти упаковок виявилося псевдоокунем і лише один виробник не обманув споживача.

Прострочену рибу виказує запах

Ще один інструмент нечесних виробників: часто філе морозять з простроченої риби. Тому перед покупкою експерти радять принюхатися: чи не пахне риба нашатирем або аміаком? Цими речовинами часто "реанімують" продукт другої свіжості.

Крім того, розрізняються і способи заморозки: багато компаній використовують рідкі холодоагенти, наприклад, з вмістом хлору. Розморозивши рибне філе, слід натиснути на нього рукою: якщо випливає багато води, а м'ясо схоже на мокру вату, значить, у виробництві використовувалися вологоутримуючі добавки, як правило, це поліфосфати (Е452). На практиці виробники витримують рибу в воді, а потім швидко переносять в поліфосфати - у підсумку "внутрішньої" води в такому філе - до 25-30%.

"Розумію, що всі ГОСТи, шкідливі добавки і емульгатори в голові не втримаєш, як і всі ознаки якості рибного продукту. Все ж хочеться застерегти Вас від вивертів, на які йдуть ділки в гонитві за миттєвим прибутком, наражаючи на небезпеку здоров'я наших сімей. І поки чиновники не будуть сумлінно виконувати свої обов'язки з контролю за якістю продуктів харчування, до цих пір ми можемо розраховувати тільки на себе і свій досвід по вибору якісного товару, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. - Запам'ятаєте, риба буває тільки свіжою. Все інше це рибний продукт сумнівної якості. Риба повинна бути тільки вищої якості. Не може бути рибний продукт, який покликаний бути корисним і нести здоров'я людини, ще якоїсь іншої якості та сорту! Рибний продукт дуже корисний для людського організму, але за умови, якщо він свіжий. Неякісний рибний продукт може бути смертельно небезпечний".