Близько року знадобиться Кабміну та фахівцям з Prozorro щоб реалізувати перші аукціони.

Наразі в експертному середовищі йде бурхливе обговорення можливої дати запуску аукціонів на ринку “зеленої” енергетики. Незважаючи на те, що переважна більшість експертів та представників профільних організацій виступає за якнайшвидше прийняття Законопроекту № 8449-д, який дозволить гарантувати подальший стабільний розвиток українського ринку відновлюваної енергетики, деякі фахівці виступають за введення аукціонів вже у 2019 році. Позаяк, запустити аукціони раніше 2020 року — неможливо.

Як зазначають експерти, навіть якщо депутати проголосують за прийняття законопроекту у першому читанні (яке має відбутися вже завтра, 20 грудня), самого голосування недостатньо для запуску аукціонів вже у 2019 році. Лише після голосування у другому читанні та прийняття закону, Кабмін має розробити підзаконні нормативні акти, які дозволять реалізацію аукціонів на ринку “зеленої” енергетики. За різними підрахунками це триватиме від 3 до 6 місяців.

Відео дня

“Ринок виступає за якомога швидший перехід на тендерний механізм, проте швидше, ніж у 2020 році це вже технічно реалізувати неможливо. Справа в тому, що проголосувати законопроект у залі Парламенту недостатньо. При позитивному прогнозі законопроект пройде друге читання у лютому 2019 року. Після цього, Кабмін повинен напрацювати підзаконні акти. На це, за різними прогнозами, необхідно від 3 до 6 місяців. А, якщо врахувати вибори, то процес може затягнутися”,  відзначає голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

Настпним кроком буде розробка програмного забезпечення, яке займе скільки ж часу. Так, тільки на реалізацію технічної платформи на базі Prozorro.Sale для запуску аукціонів  необхідно не менше ніж півроку.

“Так, в 2019 році планується проведення перших тестових демонстраційних аукціонів для налагодження моделі роботи, а вже з 2020 року всі аукціони проводитимуться на Prozorro», — зазначає голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Також експерти відзначають, що через складну ситуацію в країні, зокрема запровадження воєнного стану та початку передвиборчої кампанії, важко прогнозувати, коли законопроект буде остаточно розглянутий, підтриманий парламентом та підписаний Президентом. Окрім того, для інвесторів необхідно забезпечити перехідний період між зміною систем стимулювання. Швидкий перехід на нову систему лише продемонструє інвесторам не прогнозованість правил гри на ринку відновлюваної енергетики.

Як підкреслюють в Українській асоціації відновлюваної енергетики, “Заяви, що ми повинні запровадити аукціони швидше правильні, проте, це необхідно було говорити ще рік тому. На даному етапі це вже втрачена можливість”.

Нагадаємо, завтра на голосування у Верховній Раді мають винести Законопроект № 8449-д про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Законопроектом передбачено введення аукціонів, які гарантуватимуть подальший стабільний розвиток українського ринку відновлюваної енергетики.

Напередодні, профільні асоціації разом з Держенергоефективності, ЄБА та Офісом Національної інвестиційної ради закликали депутатів прийняти законопроект 8449-д. За результатами прес-конференції, було підписано лист-звернення до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням підтримати законопроект № 8449-д у цей четвер в першому читанні.