У компанії підкреслили, що ВЕС "Сиваш" потужністю 250 МВт - це тільки початок / фото infoport.live

Норвезька компанія NBT планує протягом шести-дев'яти місяців почати будівництво нового вітрового енергетичного комплексу в Україні, повідомили УНІАН у прес-службі Національного інвестиційного ради з посиланням на генерального директора NBT Пар Вікенте.

Читайте такожВ Україні - бум приватність сонячних електростанцій

У ході засідання Національного інвестради в Давосі (Швейцарія) Вікен повідомив, що NBT має достатній потенціал для будівництва додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей в Україні. Будівництво попередньо планується почати в Запорізькій області в наступні шість-дев'ять місяців. У компанії уточнили, що зараз з допомогою партнерів здійснюють оцінку підрядників і постачальників вітрових турбін, які будуть задіяні в проекті.

Відео дня

"Ми дуже раді можливості інвестувати в потужні вітроелектростанції, які будуть забезпечувати стабільне зростання Україна в майбутньому. Вітроелектростанція "Сиваш" потужністю 250 МВт - це тільки початок, адже протягом наступних двох-трьох років ми плануємо нові суттєві інвестиції в ряд вітроенергетичних проектів в Україні. У зв'язку з поліпшенням бізнес-клімату в Україні та успішністю цього проекту завдяки залученню міжнародного проектного фінансування, ми очікуємо, що приватні комерційні інвестори і міжнародні фінансові установи побачать переваги фінансування в Україні. Крім того, ми маємо потенційний інтерес до "зелених облігаціями" як інструментів залучення коштів для наступних проектів ВЕС NBT в Україні. Ми раді співпрацювати з урядом України і нашими стратегічними партнерами з метою збільшення інвестицій у вітроенергетику", - цитує прес-служба Пар Вікенте.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2018 року Норвезька компанія NBT купила компанію "Сивашэнергопром" (Херсонська область), обслуговуючу Сивашскую вітроелектростанції (ВЕС), і повідомила про намір побудувати на територіях, що орендуються даною компанією, ВЕС потужністю 250-330 МВт в Херсонській області.

23 січня в Давосі відбулося підписання угоди між норвезькою компанією NBT, французької Total Eren та Європейським банком реконструкції та розвитку за проектом "Сиваш".

Пакет документів передбачає фінансування на 150 млн євро будівництва найбільшої вітрової електростанції в Україні і однією з найбільших вітроелектростанцій Європи загальною вартістю близько 400 млн євро.

Довідка УНІАН. Національний інвестиційний рада є консультативно-дорадчим органом при президентові України, в який входять представники українського уряду та понад 20 великих міжнародних компаній. Головою Національного інвестиційного ради є президент України. Перше засідання ради відбулося у Києві 25 травня 2018 року, друге - у Давосі (Швейцарія) 23 січня 2019.

NBT розробляє вітряні електростанції на ринках, що розвиваються. Компанія має офіси в Осло (Норвегія), Лімассолі (Кіпр), Пекіні (Китай), Сінгапурі, Києві (Україна) і Карачі (Пакистан). Корпоративне управління та адміністрування знаходяться в Осло. NBT володіє 49% ВЕС Linxi потужністю 100 МВт і 33% ВЕС Baicheng потужністю 49,5 МВт (обидві знаходяться в Китаї).