Вода / Фото: УНИАН

Дослідники Технологічного інституту ITL з Мексики створили надпровідне чорнило, що складається з наночастинок, які вони використовували для покриття труб сонячних водонагрівачів, щоб підвищити ефективність останніх до 70 відсотків, пише Facepla.net з посиланням на Invdes.com.mx.

Нове покриття довело свою працездатність в системі опалення басейну спортивного комплексу мексиканського міста, де 2 мільйони кубічних метрів (70,6 млн кубічних футів) води нагрівалися до 26 °C до 37 °C.

Читайте такожПерспективність використання енергії сонця

Відео дня

Класифікований як чорнило через свою здатність моментально висихати, викликаною наявністю розчинника в його основі, матеріал по суті є фарбою, яка швидко сохне, та яку наносять у кілька шарів.

«Труба на сонці досягає температури 40 °C, якщо ми додамо надпровідне чорнило, то температура збільшиться на 70 відсотків і досягне 68 °C», - пояснює Сандра Касільяс Боланьос (Sandra Casillas Bolaños), керівник проекту.

Цей метод настільки ефективний, стверджують дослідники, що в деяких будинках, де матеріал був застосований, вода, протікаючи п'ять метрів (16 футів) через труби, оброблені чорнилом, нагрівається до температури 68 °C майже миттєво. Навіть у похмуру погоду чорнило допомагає утримувати тепло набагато краще за необроблені труби системи сонячного водонагрівача.

У даний час надпровідне чорнило патентується, а на ринок воно потрапить за ціною близько $40 за літр. Боланьос каже, що обробка сонячного водонагрівача в стандартному будинку обійдеться лише близько $10, покриття використовується дуже економічно.

Читайте такожУ Китаї цього року можуть з'явитися додаткові сонячні електростанції

«Різниця між розробленим моєю командою матеріалом і іншими покриттями, що надходять на ринок, полягає в тому, що у інших продуктах використовуються більш дорогі метали, ніж вольфрам, а це означає, що вони приблизно на 40 відсотків дорожче», - говорить Боланьос.

Остання перешкода для можливості виробництва великих обсягів полягає в реалізації можливості замінити поточний тонкий покроковий процес процесом нанесення шарів наночастинок та оптимізації його створення.