REUTERS

Побічний продукт сиру Бофорта, яким є суха знежирена сироватка, перетворюють на біогаз, суміш метану і вуглекислого газу, на електростанції в Альбервілі, у Савойї.

Про це пише Facepla.net з посиланням на Telegraph.co.uk.

Відео дня

Бактерії додаються в сироватку, щоб провести газ, який потім використовується для виробництва електроенергії, яка продається в енергетичну компанії EDF.

«Сироватка є нашим паливом», - розповідає Франсуа Декер (François Decker), представник Valbio, компанії, яка розробила і побудувала електростанцію, що відкрилася в жовтні. «Це ж досить просто, такий інгредієнт, як в натуральному йогурті».

Після того як повністю знежирене молоко було використано для виробництва сиру Бофорта, залишається сироватка і вершки. Сироватка використовується для виробництва сиру рікотта, а вершкове масло і білковий порошок використовуються в якості харчової добавки.

Читайте такожНімецький стартап створив екологічну альтернативу багаттям для приготування їжі в Африці (фото)

Залишкову знежирену сироватку поміщають у бак з бактеріями, де з допомогою природного бродіння утворюється метан.

Потім газ подають через двигун, який нагріває воду до 90 градусів, і генерує електроенергію.

Це не перша сирна електростанція, але одна з найбільших. Valbio побудувала свою першу електростанцію-прототип 10 років тому поруч з абатством, де ченці робили сир з 12 століття.

З тих пір у Франції, інших європейських країнах і Канаді були побудовані близько 20 інших невеликих електростанцій. Ще кілька планується в Австралії, Італії, Бразилії та Уругваї.