REUTERS

Президент США Дональд Трамп розповів своїм прихильникам про ідею встановити сонячні батареї на стіні вздовж кордону з Мексикою, яку він пропонує побудувати.

Виступаючи на мітингу в Айові, він розповів, що батареї зможуть виробляти дешеву енергію і допоможуть оплатити будівництво скандальної стіни.

Він також заявив, що план належить виключно йому: "Відмінна задумка, правда? Хороша? Моя ідея".

Відео дня

Однак пропозиції встановити сонячні панелі на стіну надходили американській владі і раніше.

Під час передвиборної кампанії Трамп пообіцяв побудувати стіну на кордоні з Мексикою, щоб зупинити незаконну імміграцію і контрабанду наркотиків.

Він також обіцяв, що змусить Мекику оплатити будівництво, однак президент Енріке Пьнья Ньєто відхилив цей план.

Виступаючи на мітингу, Трамп заявив радісним прихильникам, що поділиться з ними ідеєю, про яку вони ще не чули.

"Ми думаємо про щось унікальне, ми думаємо про південний кордоні, де багато сонця та спеки. Ми думаємо побудувати стіну як "сонячну стіну", щоб вона виробляла енергію і окупилася. Таким чином, Мексиці доведеться платити набагато менше, і це добре, правда?", - порадів Трамп.

"Стіна з сонячною енергією, батареї, краса. Я маю на увазі, подумайте про це, чим вище вона буде, тим більше користі принесе", - додав президент.

Понад 200 компаній надали свої проекти стіни на кордоні, відгукнувшись на відповідну пропозицію міністерства внутрішньої безпеки США.

Серед них щонайменше одна компанія - Gleason Partners з Лас-Вегаса - запропонувала стіну зі сталі, цементу і сонячних батарей.

У квітні американські ЗМІ повідомляли, що Трамп підняв тему сонячних батарей під час переговорів з конгресменами-республіканцями в Білому домі.