Мертві медузи небезпечні, попередив експерт / фото УНІАН

В акваторії Азовського та Чорного морів мешкають медузи, які називаються корнероти. Мертві медузи на Сонці під час розкладання виділяють багато шкідливих отрут, а також сірководень.

Мертвих медуз, швидше за все, варто тільки закопувати, розповів завідувач зоологічного музею біологічного факультету Запорізького національного університету Олександр Коротя в ефірі Українського радіо Запоріжжя.

Біолог додав, що для розвитку та розмноження медузам потрібна достатньою тепла вода й кормова база.

Відео дня

"…Оптимальна для їх розвитку та розмноження (температура води – Ред.) – від +24 до +28… Другий фактор – кормова база. Усі медузи харчуються зоопланктоном, дрібними ракоподібними (дуже маленькими, міліметрових розмірів), який розвивається на органічних залишках", – підкреслив експерт.

Співбесідник додав, що три-чотири роки тому медуз не було багато, оскільки температура води зрідка перевищувала +26. За його словам, зараз і температура вища, і є багато зоопланктону.

Читайте такожНа українському курорті зазняли "суп" з медуз (відео)"Вони (медузи – Ред.) скупчуються в тих місцях, де ріки приносять органіку, це Кирилівка, Приморськ, Бердянськ, їх там величезна кількість…", – поділився Коротя.

За його словам, медуз стане менше, коли температура води знизиться до +22 – за таких умов вони будуть шукати теплі місця, наприклад, можуть мігрувати у Чорне море через Керченську протоку.

Раніше повідомлялося, що літом цього року Азовське море біля низки українських курортів заполонили медузи. За словами відпочивальників, через медуз морська вода ставала схожою на кисіль.

На деяких курортах знайшли вихід із ситуації – встановлювали сітки, щоб медузи не допливали близько до берега. Мертвих медуз закопували.

За даними Інституту рибного господарства та екології моря, в Азовському морі медуз могло стати більше, оскільки їх кількість зросла й у Чорному.

Також важливим фактором збільшення кількості медуз вважають поступове зближення рівнів солоності Азовського та Чорного морів.

Вас можуть зацікавити такі новини: