Танкер "Делфі" зазнав аварії в листопаді 2019 року / фото УНІАН

Аварійний танкер «Делфі», який зазнав катастрофи біля берегів Одеси в листопаді 2019 року, планують відбуксирувати до кінця цього тижня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час засідання оперативного штабу заявив мер Одеси Геннадій Труханов.

Він зазначив, що терміни евакуації танкера можуть бути скориговані через погодні умови, зокрема, шторму.

Відео дня

«Але, якщо погодні умови дозволять, 3-5 вересня ми зможемо відбуксирувати танкер з пляжу», - заявив Труханов.

За його словами, впродовж попереднього тижня успішно виконано комплекс заходів, зокрема, здійснено вирівнювання судна, проведено певні ремонтні роботи.

Читайте такожУ Чорному морі майже 700 червонокнижних крабів врятували від браконьєрів (фото)

Аварія танкера Delfi: що сталося

  • У листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси в районі пляжу "Дельфін" зазнав аварії танкер Delfi з трьома українцями на борту. Відносно капітана було відкрито кримінальне провадження.
  • В результаті аварії було забруднене узбережжя, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа. Судновласник пообіцяв прибрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися. Останні спроби в кінці липня завершилися невдачею.
  • 23 липня АМПУ оголосила тендер на роботи з евакуації танкера, кінцевий термін подачі пропозицій - 28 серпня, вартість - майже 24 млн 682 тис.грн.
  • 26 липня комісія з ТЕБ і НС Одеської облдержадміністрації визнала ситуацію з "Делфі" надзвичайною. Судновласнику відмовили у продовженні робіт. Чиновники кілька разів заявляли, що не виключають розрізання судна на місці аварії. Екологи та громадські діячі стверджують, що це може обернутися для Одеси катастрофою.
  • 10 серпня був підписаний тристоронній договір між АМПУ, компаніями "Краншип" і "Бруклін-Київ", і розпочато ряд підготовчих робіт. Роботи з судопідіймання виконує "Краншип", а "Бруклін-Київ" - фінансує угоду.
  • 26 серпня "Делфі" поставили на рівний Кіль.