Ілюстрація / REUTERS

Вчені Ратґерського університету в США з'ясували, що збільшення температури Світового океану через зміни клімату призводить до значного занепаду рибного господарства, що посилюється надмірним виловом морепродуктів.

Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Дослідники вивчили вплив потепління Світового океану на 235 популяцій 124 видів морських тварин, що мешкають в 38 екологічних регіонах Землі. Організми включали в себе риб, ракоподібних, наприклад, креветок, молюсків, включаючи морські гребінці. Вчені об'єднали дані про рибний промисел із картами температури морської води, щоб оцінити втрати у видобутку морепродуктів.

Відео дня

Читайте такожНауковці назвали користь глобального потепління

За розрахунками фахівців, потепління в океанах вже сприяло 4,1-відсотковому зниження улову багатьох видів риб і молюсків з 1930 по 2010 рік. У п'яти регіонах світу, включаючи Східно-Китайське і Північне море, падіння склало від 15 до 35 відсотків. Також найбільш уразливими виявилися води біля узбережжя Піренейського півострова, течії Куросіо в Тихому океані і Біскайської затоки.

За словами дослідників, надмірний вилов морських тварин посилює негативний вплив потепління на рибальство, а подальша зміна клімату буде перешкоджати зусиллями щодо відновлення виснажених популяцій.