/ УНИАН

Вчені побоюються, що найближчим часом ці об'єкти, які утримують континентальні льодові маси від сповзання в океан, можуть повністю зникнути. Такі процеси серйозно прискорять темпи зростання рівня моря. Нове дослідження на цю тему представлено в журналі Science, передає Lenta.ru.

Фернандо Паоло з Океанографічного інституту Скріппса вивчив дані з супутникових радарів, зібрані з 1994 по 2012 рік. За цей час шельфові льодовики в морях Беллінсгаузена і Амундсена зменшилися в середньому на 737-1920 сантиметрів за десятиліття. Крім того, з 2003 року танення різко прискорилося.

Читайте такожУ суворих європейських зимах винувато танення арктичних льодів

Відео дня

Льодовик Венабла скоротився майже на чотири метри - при такій швидкості танення він зникне вже через сто років. Така ж доля може спіткати шельфовий льодовик Кроссона (море Амудсена). За розрахунками вчених, ці процеси на заході Антарктиди призведуть до зростання глобального рівня моря на 120-450 сантиметрів, що створить безпосередню загрозу для багатьох міст, розташованих на березі.

У західних точках континенту маси льоду «підточуються» теплими водами. Причиною припливу води високої температури дослідники вважають зміни в розі вітрів, пов'язані з глобальним потеплінням.