www.trthaber.com

Вчені з'ясували, що підвищення середньої річної температури на один градус вбило на один відсоток більше людей, тоді як одночасне потепління взимку врятувало лише 0,6 відсотка жителів сходу США з 2000 по 2008 рік. Нове дослідження представлено в журналі Nature Climate Change, передає Lenta.ru.

Епідеміолог Джоел Шварц з Гарварду спробував виключити фактори, які впливають на чистоту результатів більшості досліджень в області смертності від екстремальних погодних явищ. Фіксуючи кількість смертей в період аномальної спеки дуже важко сказати, померли пацієнти через неї або через загострення своїх давніх хвороб.

Шварц розрахував середні зимові і літні температури в кількох містечках Нової Англії за 2000-2008 роки, а також взяв дані по смертності в тих же місцях.

Відео дня

Читайте такожВ Україні очікується дощове літо – синоптик

Вчені з'ясували, що м'які зими не компенсують смертності від спеки, що посилювалася в літній період. Крім того, несподівані перепади температури виявилися більш смертоносними, ніж тривала спека чи мороз. У США від них помирає більше людей, ніж від вірусу СНІДу — близько 25 тисяч чоловік щорічно, стверджує Шварц.

«Організм людини адаптується. Але коли температура скаче туди-сюди, пристосуватися не виходить», — зауважив Шварц.

У травні 2015 року було представлено інше велике дослідження на дану тему. Вчені розглянули близько 74 мільйонів смертей, що сталися в 13 країнах світу з 1985 по 2012 рік та розрахували, що 7,3 відсотка пов'язані з холодною погодою і лише 0,4 відсотка — з жаркою.