Росія – держава-терорист. Вона не лише вбиває мирних українців, руйнує житлові будинки та інфраструктурні об’єкти, а й свідомо чинить проти України екологічні злочини. За цифрами й фактами, наведеними нижче, стоїть життя людей, тварин і самої екосистеми. Не тільки сьогодні, а на покоління вперед.

Державна екологічна інспекція України повідомляє, що за дев’ять місяців війни російські агресори забруднили 182 880 квадратних метрів українського ґрунту.

За інформацією Асоціації саперів України, понад 80 тисяч квадратних кілометрів нашої землі всіяні російськими мінами, що робить її малопридатною для подальшого життя та промислового чи господарського використання.

Відео дня

За дев’ять місяців війни російські агресори забруднили 182 880 квадратних метрів українського ґрунту

Через російських терористів загинули понад 6 мільйонів свійських тварин, а рахунок жертв серед диких тварин іде на сотні тисяч або навіть мільйони.

Росіяни окупували 8 українських заповідників та 12 національних природних парків. Внаслідок військових дій вражені 20% природоохоронних територій України. Агресори знищили близько 80% території національного парку "Святі гори", а окупована "Асканія Нова" на Херсонщині перебуває в стані гуманітарної кризи.

680 618 тонн нафтопродуктів, які згоріли внаслідок російських обстрілів, призвели до значного забруднення повітря. Російські ракети вразили нафтобази на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині та в інших регіонах.

1000 квадратних кілометрів поверхні Чорного моря забруднені нафтовими викидами від російської військової авіації та суден. 25 лютого, неподалік від порту "Південний" на Одещині, росіяни атакували молдовський танкер Millenial Spirit, зашкодивши живим організмам в акваторії Чорного моря. Через забруднення води загинули щонайменше 50 тис. чорноморських дельфінів, причому – як на узбережжі Одещини, так і в акваторіях Болгарії, Румунії та Туреччини. 

У зв’язку з екоцидом України проти РФ мають бути запроваджені додаткові санкції. Країна-терорист повинна відповісти за порушення екологічної безпеки в Україні та долучитися до відновлення української екосистеми у післявоєнний час через виплату репарацій

Російські терористи наражають Україну та світ на ядерну небезпеку. На Чорнобильській АЕС окупанти завдали збитків щонайменше на 2,5 млрд гривень. Високим залишається рівень ядерної загрози на Запорізькій АЕС. Російські окупанти регулярно обстрілюють станцію, розміщують на її території важке озброєння та не допускають до ремонтних робіт українських спеціалістів та представників МАГАТЕ. Зона відчуження навколо ЗАЕС в результаті потенційного ядерного вибуху може складати до 30000 квадратних кілометрів. 

Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals запустив міжнародну інформаційну кампанію, якою закликає Європейський парламент, Організацію Об’єднаних Націй, парламенти держав-партнерів, міжнародні організації та інституції засудити дії Росії, а також сприяти припиненню злочинів екологічного характеру. У зв’язку з екоцидом України проти РФ мають бути запроваджені додаткові санкції. Країна-терорист повинна відповісти за порушення екологічної безпеки в Україні та долучитися до відновлення української екосистеми у післявоєнний час через виплату репарацій.

Як це можна наблизити? Підписати петицію до ООН та Європейського парламенту з метою засудити російський екологічний тероризм в Україні. Держава-терорист має отримати додаткові антиросійські санкції під час війни та сплатити додаткові контрибуції після її завершення. 

Олександр Тодорчук, засновник та голова Всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals