Екологи назвали стан річки катастрофічним / УНІАН

Фахівці знайшли у водах Дніпра 161 речовину-забруднювач. У пробах виявили гербіцид атразин, метали кадмій та нікель, а також сільгоспхімікати.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Фахівці в рамках аудиту річкового басейну Дніпра виявили високий рівень с/г отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів, синтетичного мускусу, важких металів, серед яких цинк, мідь та ртуть.

Відео дня

"Ситуація також ускладнюється обмілінням річки, яке відбувається через відсутність днопоглиблювальних робіт, що здійснювалися при використанні річки як транспортної артерії. Таким чином, екологічний стан басейну Дніпра фактично катастрофічний", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожПилова буря у Києві: названо райони з найбільшим рівним забруднення

Фахівці вказали, що цвітіння води через забруднення призводить до масового мору риби.

"Якщо екологічна ситуація в басейні річки не покращиться, вода і надалі буде забруднюватися. Виникне необхідність в його повному очищенні, що призведе до значних навантажень на держбюджет. Витрати можуть більш ніж у 2 тис. разів перевищити витрати, передбачені на виконання заходів Програми за цим напрямком", - зазначено в повідомленні.

У Рахунковій палаті нагадали, що реалізація програми у 2017-2020 рр. передбачала моніторинг навколишнього природного середовища в басейні річки та розвитку системи екологічного менеджменту на загальну суму 4,2 мільйона гривень. Водночас використання басейну річки принесло понад 100 мільярдів гривень до держбюджету.

Як раніше повідомляв УНІАН, зміни клімату можуть значно погіршити забезпеченість України водними ресурсами. Протягом найближчих десятиліть у басейнах Дніпра, Прип'яті та Дністра річковий стік знизиться в середньому на 20%.