REUTERS

Експерти Всесвітнього фонду дикої природи (World Wide Fund forNature – WWF) заявляють, що Україні гостро необхідна нова лісова політика.

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому у виданні «Українська правда».

Екологи зазначають, що вирубка лісу в Україні значно зросла за останні 30 років. І це відбувається там, де бути не повинно. Серед інших проблем — в Україні недостатньо можливостей для впливу громадськості на прийняття рішень у лісовій галузі, а також нечітко прописана охорона рідкісних видів.

Відео дня

Читайте такожМайбутнє планети - в наших руках: у світі відзначають День дикої природи (відео)

А працівники лісової галузі незадоволені через фінансові та податкові проблеми.

Екологи наголосили, що в лісовому законодавстві існує величезний пробіл, воно потребує термінового реформування.

За словами зоолога, керівника практики «Лісу» WWF України Андрія Плиги, існує "командна система", яка залишилася у спадок з радянських часів, вона зарегульована купою нормативів і не відповідає сучасним реаліям.

«Відбувається багато змін у законодавстві, правда, за дещо хаотичним принципом. Вносять окремі зміни, які не дуже лягають в одну лінію з іншими пунктами законодавства, створюють багато суперечностей або, навпаки, з'являються прогалини», - заявляє зоолог.

За словами експертів, 99% змін лісового покриву – це результат вирубки лісів. Згідно з даними попереднього десятиліття, пожежі стали причиною менш ніж 1% змін площ лісу. Тобто пожежі, які почастішали в Україні та світі, порівняно з вирубками відіграють дуже незначну роль.

Через недосконалу нормативну базу вирубки проводяться там, де вони заборонені або обмежені. «Яскравий приклад – санітарні вирубки», - йдеться в матеріалі.

Більше того, часто в вирубці лісу зацікавлені самі працівники лісових господарств, оскільки вони не мають держфінансування, а заробітна плата працівників лісгоспу безпосередньо залежить від обсягу заготівлі деревини.

«Вони заробляють те, що вирубали. Тобто вони прямо в цьому зацікавлені», - заявляє експерт Всесвітнього фонду дикої природи.