Лід в Арктиці тане швидше, ніж вважалося раніше / фото ua.depositphotos.com

Морський лід в Арктиці тане швидше, ніж вважалося раніше і незабаром може зникнути зовсім.

До такого висновку прийшли вчені Копенгагенського університету в Данії, йдеться в статті, опублікованій в Nature Climate Change.

Сучасні кліматичні моделі не враховують катастрофічно швидке підвищення температури, яке спостерігалося в останні 40 років.

Відео дня

За новими даними, Північний Льодовитий океан між Канадою, Європою і Росією нагрівається швидше, ніж прогнозували дослідники. За 40 років середня температура підвищувалася на один градус кожне десятиліття, а в районі Баренцевого моря і навколо архіпелагу Шпіцберген - на 1,5 градуса за Цельсієм.

Читайте такожНад Арктикою затягнулась найбільша озонова діра: сталося це через карантин

Кліматологи порівняли зміни в Арктиці, зафіксовані відносно нещодавно, із коливаннями клімату під час останньої льодовикової епохи, яка наступила 120 тисяч років тому і завершилася 11 тисяч років тому. Виявилося, що різке підвищення температури, яке зараз спостерігається в регіоні, мало місце лише під час заледеніння. Тоді повітря над льодовиковим щитом прогрівалося кілька разів на 10-12 градусів протягом проміжків часу тривалістю 40-100 років.

До сих пір кліматичні моделі передбачали, що температура в Арктиці буде підвищуватися повільно і стабільно. Однак з'ясувалося, що лише найгірший сценарій, що враховує високі темпи викидів вуглекислого газу, наближений до реальності. Згідно з висновками вчених, дуже скоро морський лід в Північному Льодовитому океані може зникнути повністю.

Глобальне потепління: в Арктиці тане лід