Вчені розповіли, як руйнування природи людиною сприяло пандемії COVID-19

Вчені вважають, що людина зіграла у появі цієї пандемії не останню роль.

Спричинена коронавірусом хвороба COVID-19 є показовим прикладом того, як вплив людини на осередки життя диких тварин сприяє поширенню інфекційних захворювань.

Про це йдеться у статті Deutsche Welle.

Науковці вважають, що людство має справу з зоонозом, тобто хворобою, яка передалася людині від тварин. Найбільш імовірно, що коронавірус SARS-CoV-2 походить від кажана.

Утім людина зіграла у появі цієї пандемії не останню роль. Втручання у природу, скорочення кількості живих видів і руйнування екосистем роблять передачу таких вірусів набагато ймовірнішою. Це підтверджує нове масштабне дослідження, проведене науковцями з Австралії та США.

Читайте такожКліматичну конференцію ООН перенесли на наступний рік через коронавірус

Останнім часом спалахи нових інфекційних хвороб суттєво почастішали. З 1980-х років їхня кількість потроювалася кожні десять років. Понад дві третини цих хвороб походять від тварин. З них 70 відсотків - від диких тварин. Чимало хвороб, серед яких вірус Ебола, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), свинячий і пташиний грип, - є зоонозами.

«Порушуючи екосистеми, ми створили передумови для того, аби віруси передавалися від тварин до людей. Не тварини, а ми створюємо цю ситуацію», - зазначає еколог Йоахім Шпанґенберґ.

Вчені кажуть, що через вирубування лісів і розбалансування екосистем люди все більше вдираються в осередки життя диких тварин, що випускає в широкий світ збудників хвороби.

Науковці дійшли висновку, що коли зникають тварини на верхівці харчового ланцюга, то тварини нижчих ланок, наприклад, пацюки та миші, схильні за певних обставин займати їхні місця проживання. А саме ці тварини несуть із собою більше за інших збудників хвороб.

Окрім цього, додатковими розсадниками інфекційних хвороб є так звані "мокрі" ринки, де продають тварин, які або ще живі, або яких тільки-но забили.

Клітки з набитими в них хворими тваринами з багатьох причин є "ідеальним середовищем" для розмноження збудників хвороб, говорить Шпанґенберґ, а також "найшвидшим шляхом передачі хвороби від одного виду до іншого".

Як повідомляв УНІАН, такого чистого повітря, як під час карантину через коронавірус, світ не бачив від початку техногенної революції.