Кримчан попередили про нові загрози через дії окупантів

Окупаційна влада хоче пробурити на півострові 36 свердловин.

Жителям окупованого Криму загрожують локальні потрясіння, зміщення земної кори, зсувні процеси, мікроземлетруси й, як наслідок, руйнування інфраструктури. Причина - плани окупантів пробурити 36 свердловин в рамках "забезпечення водопостачання".

Про нові погрози попередив експерт кримськотатарського Ресурсного центру Євген Хлобистов в ефірі телеканалу "Дом". Він також повідомив про ризик засолення грунту.

"І другий момент - ми до кінця не знаємо про якість води, яку будуть витягувати з 36 свердловин. Наприклад, вони хотіли знайти питну воду на дні Азовського моря, але якість цієї води була непридатна для пиття і навіть для гігієнічного вживання. Там потрібно було будувати виробництво з доведення цієї води до гігієнічної якості. Що будуть витягувати з цих свердловин, складно сказати", - зазначив Хлобистов.

За його словами, дефіцит питної води відчувають тільки мирні жителі окупованого півострова, у російських військових там подібної проблеми немає.

Читайте такожУ Криму на узбережжі Сиваша масово гинуть птахи - вчений

"Поки є вода у водосховищах, швидше за все, велика частина кримчан буде отримувати воду без проблем. Як тільки кліматична ситуація зміниться - а це цілком можливо, що Крим знову страждатиме від тривалої посухи, - буде зміна водного режиму, зміна режиму опадів, і тоді ситуація буде повторюватися. Води знову буде не вистачати", - пояснив експерт.

І додав: У Криму відбувається стихійне збільшення числа населення, проводяться "навчання". За його словами, скорочення споживання води саме в цих сегментах істотно поліпшило б водозабезпечення цивільного населення АРК.

Ситуація з водопостачанням у Криму після окупації

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставку води на півострів припинили.
  • У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму досягла критичного рівня через посуху й обміління водосховищ. У багатьох містах і селах окупаційна влада ввела обмеження на подачу води.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.
  • Водночас фахівці вважають, що відновити подачу води до Криму по Північно-Кримському каналу технічно неможливо, оскільки за минулі роки він прийшов в повну непридатність.