За словами експертів, метал "Азовсталі", з якого зроблено укриття, дуже високої якості і зможе вистояти без корозії протягом століття / фото facebook.com/usovant

Нове укриття, установка якого над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції почалася у 2016 і завершилася у 2019 році, може прослужити принаймні ще 100 років.

Про це розповіли італійські фахівці компанії Metinvest Europe, повідомляє "5 канал".

Вони стверджують, що метал "Азовсталі", з якого зроблено укриття, дуже високої якості та зможе вистояти без корозії упродовж століття. Про це заявляють і їхні українські колеги.

Відео дня

Читайте такожПісля встановлення "Укриття-2" на ЧАЕС рівень радіації знизився у понад 10 разів - представник ЄБРРЗа словами директора з маркетингу групи "Метінвест" Романа Курашова, 100 років для металу - довгий термін служби, його корозійні властивості повинні були забезпечувати весь термін експлуатації об'єкта. Для цього сталь виплавляли під дуже суворим контролем, забезпечувалося досягнення визначення хімічних елементів, які гарантували саме такий термін експлуатації.

Як розповів директор Metinvest Europe Роберто Ре, кінцевий продукт був досить досконалим з точки зору хімічного складу, однак, крім того, готовий лист повинен був пройти нормалізацію, інтенсивні випробування на удар і випробування ультразвуковим методом.

Роман Курашов також зазначив, що сляби, вироблені на комбінаті "Азовсталь", відправлялися до Італії.

"Там перекочувалися на заводі "Тремітал" - і після цього проходили спеціальну термообробку", - додав Курашев.

За словами експертів, це означає, що нове укриття для енергоблоку ЧАЕС зможе убезпечити населення від радіоактивного випромінювання і зараз, і в майбутньому. У компанії "Метінвест" також стверджують, що якість виготовлення та установки конструкції на ЧАЕС контролювали 45 країн і організацій.