Учені виявили у 25 разів більше пластику у глибоководних шарах / фото ua.depositphotos.com

У глибоководних шарах океану лежить щонайменше 14 тонн пластикових відходів довжиною не більше ніж 5 мм (мікропластик).

Про це йдеться в дослідженні вчених Державного наукового агентства Австралії (CSIRO), пише "Гордон".

Згідно з дослідженням, кількість мікропластику у глибинних водах удвічі перевищує ймовірний рівень забруднення поверхні океану пластмасовими відходами.

Відео дня

Учені виявили у 25 разів більше пластику у глибоководних шарах, ніж усі попередні дослідники, написано в релізі.

"Наше дослідження дає першу глобальну оцінку того, скільки мікропластику лежить на морському дні. Результати свідчать, що мікропластик дійсно опускається на дно океану. Навіть глибоководні ділянки океану схильні до проблеми забруднення пластмасою", – сказала член дослідницької групи Джастін Барретт.

Доктор Деніз Гардесті додала, що більше мікропластику на дні океану знаходили в місцях, де на поверхні плаває більше відходів.

Вона закликала уникати використання одноразових пластикових предметів, щоб уникнути попадання відходів в океан.

Учені досліджували 51 зразок із різних ділянок дна в районі Великої Австралійської затоки і виявили, що в кожному грамі сухого осаду було від 0 до 13,6 фрагментів мікропластику (у середньому 1,26 на 1 грам сухого осаду).

Читайте такожВрятувати планету і отримати $100 тисяч: у США запустили конкурс для пошуку альтернативи звичайному пластику

Боротьба з використанням пластику у світі

У лютому 2017 року Організація Об'єднаних Націй заявила, що, якщо людство не відмовиться від пластикових пляшок, пакетів, посуду і косметики із пластиковими мікрочастинками, то до 2050 року у Світовому океані пластику буде більше, ніж риби.

19 грудня 2018 року Європейський парламент і Рада Європи уклали політичну угоду про нові заходи з боротьби зі сміттям, які забруднюють морське середовище. Угода ґрунтується на плані дій, ухваленому 2015 року.

У Євросоюзі до 2021 року мають заборонити використання одноразових пластикових столових приладів (виделки, ножі, ложки і палички для їжі), одноразових пластикових тарілок, соломинок, ватних паличок із пластику.