Протягом двох днів волонтери назбирали понад тонну сміття / фото УНІАН, Янош Немеш

На Закарпатті активісти прибрали від сміття берег Вільшанського водосховища.

За два дні їм вдалося зібрали понад тонну непотребу, більшість з якого відправлять на перероблення, йдеться в сюжеті ТСН.

Це водосховище називають закарпатським морем: 80 гектарів води посеред мальовничих гір. А також серед гір сміття.

Саме тому екоактивістка Лєна Жук зібрала друзів із Мукачева та Львова і приїхали навести там лад. Утім, просто прибирати замало, кажуть волонтери. Хочуть достукатись до місцевих, щоб ті перестали смітити. Кликали їх і на толоку, але з 20 тисяч людей зголосилися з десяток учнів на двоє вчителів.

Над водосховищем розташовані п'ять сіл, мешканці яких просто скидають непотріб у воду. Лише місяць тому в одній громаді з’явився сміттєвоз, але сміттєзвалища немає жодного. Це заборонено, бо села розташлвані на території Національного парку.

Читайте такожПо Тисі на Закарпатті виявили понад 40 стихійних сміттєзвалищ

До найближчого полігону відходів - 30 кілометрів.

"Там і не мають бажання приймати, бо вони мають своє сміття. Немає централізованого вивезення", - пояснює заступник директора Національного природного парку "Синевир" Юрій Тюх.

Чому - запитання до місцевих чиновників. Активісти просять їх хоча б зараз організувати вивіз вже зібраних небезпечних відходів. Свою толоку називають дводенним екопікніком: ночують у наметах, а готують на польовій кухні.

Протягом двох днів волонтери назбирали понад тонну сміття. Повністю заповнили вантажівку. Більшу частину повезуть з собою до Мукачева на перероблення. Сюди знов приїдуть наступного місяця.

Вас також можуть зацікавити новини