Розпочалися процеси цвітіння Чорного моря / фото facebook.com/kovtun.oleg.1

Біля берегів Одеси почалося цвітіння Чорного моря, яке є наслідком підриву росіянами Каховської дамби.

Небезпечний процес зафіксував гідробіолог Олег Ковтун, який оприлюднив у соцмережах відповідні фото. "Цвітіння синьо-зеленими водоростями почалося. І хоча це явище для нашої частини моря стало майже звичайним, сподіватимемося, що зараз це також не затягнеться на довго і не призведе до загибелі гідробіонтів (організми, які мешкають у морі - УНІАН)", - розповідає фахівець.

Він також каже, що ситуація зміниться на краще, якщо буде північно-західний вітер.

За словами керівника екологічної громадської організації "Зелений лист" Владислава Балінського, сьогодні, 15 червня, - перший спокійний день після серйозного шторму, який спостерігався кілька діб.

За його словами, великі хвилі більшу частину прибитого з Херсонської області сміття перемололо в "кашу", яка наразі величезними барханами (місцями вище 1,5 м) вкрила певну частину берега. При цьому більшість цієї органіки опинилася на дні. 

"Починаються процеси цвітіння - досить небезпечні процеси, які можуть призвести до серйозних наслідків", - каже еколог. Він оприлюднив відео, на якому зафіксував узбережжя на одному з пляжів. 

Наслідки підриву Каховській ГЕС - зараз це варто знати

Російські загарбники у ніч на 6 червня повністю знищили Каховську дамбу. Вода з Каховського водосховища затопила десятки населених пунктів та, зокрема, скотомогильники, кладовища й каналізації. Забруднена вода потрапила у Чорне море.

Фахівці заявили, що Одеса на рік може забути про курортний сезон. Директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін попередив, що в Одеській затоці риба вже стала дуже небезпечною.

Вас також можуть зацікавити новини: