Пожежа не загрожує Києву / Фото ГСЧС

Система контролю радіації у столиці переведена у режим роботи в надзвичайному стані. Це сталося з огляду на пожежу в лісі поблизу Чорнобильської атомної електростанції.

Як повідомляє ТСН, це означає, що всі існуючі у фахівців прилади вимірювання радіації увімкнені, а експерти ретельно фіксують будь-які зміни. Середній показник по столиці, за даними ДСНС, становив протягом дня 10 мкР/год при нормі у 30.

Надвечір прилад на пересувній станції вимірювання фахівців показав 13 мкР/год, а експерти запевнили, що проводять регулярні вимірювання, кожні шість годин записують усі дані в спеціальний журнал і наразі нічого загрозливого для жителів Києва не бачать. "Сьогодні хвилюватися не потрібно", - сказав один із фахівців.

Читайте такожРадіаційний фон навколо ЧАЕС впав у два рази завдяки встановленій Арці

Журналісти ж вирішили скористатися побутовим дозиметром і заміряти рівень випромінювання просто в студії ТСН під час ефіру та отримали показник іще нижчий – близько 7. Водночас за повідомленням прес-служби державної агенції з управління зоною відчуження, радіація там фіксується на рівні 24,1 мкР/год.

Як повідомляв УНІАН, масштабна пожежа в Чорнобильській зоні могла початися з підпалу.