Стелла памяти погибшим работникам ЧАЭС на территории четвертого энергоблока Чернобыльской АЭС, в г. Чернобыль / УНИАН

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов.

Він додав, що через проведену люстрацію в країні ось уже півроку не укомплектований штат інспекції з ядерної та радіаційної безпеки, починаючи з головного держінспектора, що негативно позначається на якості нагляду за ядерними об'єктами.

Читайте такожНова арка над ЧАЕС-4 - це ще не вирішення проблеми - голова громадського комітету нацбезпеки

Відео дня

В якості прикладу він навів стан саркофага над 4-м енергоблоком ЧАЕС (об'єкт «Укриття»), в якому, за словами активіста, сьогодні загальна площа щілин і дірок перевищує 1 тис. кв м., пише Golos.ua.

«Терміни здачі нового конфайнмента, що зводиться над саркофагом, постійно зсуваються, - сказав Олексій Толкачов, - вони вже перенесені на листопад 2017-го; але так само зростає і вартість споруди, яка зросла з 250 млн. до понад 1,2 млрд. євро».

За його словами, Україні, яка фінансує міжнародний проект в обсязі 8%, потрібно буде знайти додатково 50 млн. євро, що вкрай сумнівно в умовах економічної кризи, яка погіршується військовими діями на Донбасі. Глава ОКНБУ також нагадав: проект конфайнмента передбачає не тільки зведення нового укриття над саркофагом, але і подальшу утилізацію конструкцій саркофага і залишків 4-го енергоблоку.

«Сьогодні все ще немає технічних рішень по розборанню цих конструкцій, а коли вони з'являться, може виявитися, що необхідне обладнання просто не поміститься в новий конфайнмент», - підкреслив Олексій Толкачов.

Як відомо, Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України, Державної інспекції ядерного регулювання України Михайло Гашев був звільнений згідно з Законом України «Про очищення влади» в жовтні минулого року. Як повідомлялося, Асоціація Зелених України, Всеукраїнське громадське об'єднання «Зробимо Україну чистою» та Громадський комітет національної безпеки України заявили про об'єднання зусиль у рамках реалізації запиту громадян на більш активну участь у захисті навколишнього середовища.