Генасамблея ООН проголосила 26 грудня Всесвітнім днем пам'яті про чорнобильську катастрофу / УНІАН26 квітня проголошено Всесвітнім днем пам'яті про чорнобильську катастрофу / УНІАН

Її автори закликали ООН продовжити зусилля з відновлення постраждалих територій трьох країн - України, Білорусі та Росії, повідомляє прес-служба ООН.

Читайте такожОновлений захисною аркою Чорнобиль показали з висоти пташиного польоту (відео)

"З моменту найбільшої техногенної катастрофи минулого століття, аварії на Чорнобильській АЕС, минуло 30 років, але мільйони людей у постраждалих районах Білорусі, України і Росії продовжують жити на забруднених територіях. Зоною радіоактивного забруднення стала майже чверть території Білорусі, на якій проживає п'ята частина населення країни", - заявив заступник міністра закордонних справ Білорусі Валентин Рибаков, представляючи проект резолюції.

Відео дня

У прийнятій резолюції йдеться про необхідність продовжити моніторинг стану довкілля та здоров'я населення у постраждалих районах. Крім того, частиною проекту резолюції є проголошення 26 квітня Всесвітнім днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.

Нагадаємо, щорічний обсяг коштів, які виділяються з державного бюджету України на підтримку ізольованості та збереження державного майна в зоні відчуження, перевищує 2 млрд грн.