Берлінські панди-близнюки святкують свій перший день народження / фото REUTERS

У зоопарку Берліна (Zoologischer Garten Berlin) загальні улюбленці панди-близнюки Піт і Пауль 31 серпня 2020 року відсвяткували свій перший день народження.

Читайте такожКанадський зоопарк поверне своїх панд до Китаю: не вистачає бамбука через карантин (відео)

Піт і Пауль, які за рік помітно підросли, з цієї нагоди отримали святковий крижаний торт з цифрою 1, з яким вони досить швидко граючи розібралися.

Як повідомляється в Instagram зоопарку, у святкові ласощі сховали буряк, моркву, а також улюблені (і основні) ласощі всіх панд - бамбук.

Також в зоопарку показали зворушливе відео про те, як пройшов перший рік життя вже знаменитих на весь світ панд. 

Панди в Берлінському зоопарку: що відомо

  • 24 червня 2017 року в Берлінський зоопарк з Китаю прибула пара великих панд - трирічна Менг Менг і семирічний Цзяо Цин. Незабаром панд почали готувати до розмноження, як тільки самочка досягне статевої зрілості. У Берлінському зоопарку вже раніше жили великі панди, які так і не змогли дати потомство.
  • Великі панди доволі важко розмножуються, особливо в неволі. Справа в тому, що ці великі ведмеді одинаки і більшу частину року вони проводять окремо. При цьому самки готові до зачаття лише 1-3 дні на рік, які припадають на кінець березня. Також панди доволі сором'язливі та не люблять, коли за ними "підглядають". Наприклад, великі панди Ін Ін і Ле Ле з Гонконгського зоопарку Ocean Park змогли спаритися вперше за 10 років спільного життя, тільки коли установу закрили на карантин.
  • Менг Менг і Цзяо Цин вирішили серйозно "зблизити" на початку 2019 року. Однак коли прийшов момент доленосного "побачення", хлопець діяв дещо невпевнено, тому в зоопарку вирішили додатково вдатися до штучного запліднення. Експерти змогли встановити вагітність Менг Менг тільки за тиждень до пологів за допомогою УЗД.
  • Новонароджені панди-близнюки отримали імена Мен Сян (Meng Xiang) і Мен Юань (Meng Yuan), що перекладається як "бажана, довгоочікувана мрія" і "здійснена мрія". Однак також у Німеччині їм дали неофіційні "німецькі" імена Піт і Пауль. Дебют 5-місячних пандочок перед публікою відбувся у січні 2020 року.
  • Всі панди в світі є власністю Китаю, звідки вони родом. Зоопарки інших країн можуть отримати їх тільки по дипломатичних каналах, та ще й за чималу орендну плату. Згідно з правилами китайської панда-дипломатії, народжені за кордоном ведмеді у віці 4 років відправляються в дослідницькі центри Китаю. Наприклад, в минулому році зоопарк Вашингтона змушений був попрощатися із загальною улюбленицею пандою Бейбей, оскільки їй виповнилося 4 роки.