Внаслідок пожеж жоден критичний об'єкт інфраструктури не постраждав / facebook.com/dazv.gov.ua

Внаслідок пожеж у Чорнобильській зоні жоден критичний об'єкт інфраструктури не постраждав, а підприємства, що входять до сфери управління Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗО), задіяні в боротьбі з пожежами - працюють у штатному режимі.

Про це йдеться в повідомленні Державного агентства України з управління зоною відчуження.

«Внаслідок пожеж жоден критичний об'єкт інфраструктури не постраждав, а підприємства, що входять до сфери управління агентства і задіяні в боротьбі з пожежами, працюють у штатному режимі. Ті підприємства, які не були задіяні, але обслуговують критичну інфраструктуру, також працюють у штатному режимі», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Голова ДАЗВ Сергій Калашник зазначив, що є три основні чинники поширення вогню: підвищене пожежне навантаження на ліси в зоні відчуження; глобальна зміна клімату - дуже суха зима і весна, і швидкість реагування на початок пожежі.

За словами Калашника, потрібно задіяти сучасні технології, дрони, тепловізори.

Начальник управління з питань забезпечення бар'єрної функції зони відчуження, природно-заповідного фонду, радіаційної безпеки, охорони праці та цивільного захисту ДАЗВ Михайло Байтала повідомив, що ситуація з гасінням пожеж ускладнювалася частою зміною напрямку вітру, а також відсутністю протипожежних доріг у важкодоступних місцях, куди не могла заїхати техніка, а також протипожежних розривів. У таких випадках залучали авіацію.

Читайте такожЖодної загрози сховищу радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні немає – ДАЗО

За інформацією генерального директора Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» Сергія Кірєєва, пости радіаційної ситуації в зоні відчуження, які були розташовані навколо місць пожеж, перевищень контрольних рівнів не зафіксували.

Особовому складу, який залучається до гасіння пожеж, забезпечено індивідуальний дозиметричний контроль, і після ротації кожен рятувальник проходить перевірку на спектрометрі випромінювання людини. З перевірених тисячі сто вісімдесят вісім осіб перевищень вмісту радіоактивного цезію в організмі особового складу не виявлено.

Директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко зазначив, що внаслідок пожеж за попередніми оцінками постраждало 11,5 тис. гектарів південно-західної частини заповідника, що становить близько 5 відсотків його території.

За його словами, було втрачено і пошкоджено певні рослинні угруповання. Негативний вплив не є суттєвим для птахів, оскільки у більшості відсутні кладки з яйцями і молодняк не народився. Копитні і великі ссавці зникли. Однак найближчими місяцями згарища знову будуть населені і життя там відновиться.

Помічник директора держпідприємства «ЦОТІЗ» Кирило Гарник повідомив, що внаслідок пожеж було втрачено тільки один об'єкт на 11 маршрутах відвідування - піонерський табір «Казковий».

Як повідомляв УНІАН, пожежі в Чорнобильській зоні спалахнули 4 квітня, їх вдалося загасити 14 квітня. Однак 16 квітня пожежі відновилися. Згоріли десятки гектарів лісу.