На озері Сиваш було виявлено 90 мертвих птахів / фото facebook.com/dpsskherson

На озері Сиваш в Херсонській області від пташиного грипу загинули 90 лебедів.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, інформація про виявлення загиблих лебедів на території прибережної зони озера Сиваш мисливських угідь Генічеської районної ради УТМР (Українського товариства мисливців та рибалок) надійшла 22 березня.

Читайте такожСотні птахів у заповіднику "Асканія-Нова" загинули в муках від сильної отрути: деталі розслідування (відео)

Відео дня

"На місце були направлені спеціалісти Генічеського управління для з’ясування епізоотичної ситуації та проведення епізоотичного розслідування. Там було виявлено 90 мертвих птахів", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що біологічний матеріал від 5 трупів загиблої птиці направили до Миколаївської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для проведення досліджень на пташиний грип.

"Лабораторні дослідження виявили наявність у біоматеріалі вірусу грипу птиці типу А1 субтипу Н5", - розповіли у відомстві.

У зв’язку з цим рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Генічеській райдержадміністрації від 23 березня запроваджено карантин щодо високопатогенного грипу птиці, проведено зонування спалаху.

Загибель птахів у заповіднику "Асканія-Нова": що відомо

  • У січні на Херсонщині поліція почала розслідування за фактом смерті понад 200 червонокнижних журавлів у заповіднику "Асканія-Нова".
  • 23 лютого на території заповідника зафіксували загибель ще 187 птахів.
  • На початку березня у Держпродспоживслужбі заявили, що птахи, яких виявили мертвими 23 лютого, загинули через отруту проти гризунів. Щодо випадку отруєння 218 сірих журавлів, дослідження тривають.
  • 22 березня стало відомо про загибель ще 12 червонокнижних птахів у біосферному заповіднику "Асканія-Нова".