На Тилігульському лимані стався масовий замор риби / фото ua.igotoworld.com

В Одеській області на Тилігульському лимані стався масовий замор риби.

Як повідомив УНІАН колишній керівник заповідника, відомий еколог Іван Русєв, це сталося у зв'язку з тим, що водообмін між Чорним морем і Тилігульським лиманом зараз перекрито піщаною дамбою.

У цій зоні перекриття нагромадилося багато піску, в результаті чого канал тут сильно обмілів.

Відео дня

«Замість розчищення, його просто взяли і закрили - на весь проект виділено 99 млн грн з обласного та державного бюджету», - зазначив еколог.

Він пояснив, що під час роботи каналу гідробіонти (морські та прісноводні організми, які постійно мешкають у водному середовищі) вільно могли мігрувати як до лиману з моря, так і навпаки. Але зараз, після перекриття, спостерігається замор риби в цій зоні каналу. Мляву і заснулу рибу виловлюють птахи - крячки, але вони не встигають все з'їсти.

Читайте такожУ Дніпропетровську береги двох річок вкрилися мертвою рибою (відео)

«Тому на берегах багато мертвої риби. Крячки і чайки сформували колонію на піщаних відвалах каналу», - розповів Русєв.

Довідка УНІАН. Тилігульський лиман входить до міжнародного списку водойм Рамсарської конвенції про захист водно-болотних угідь. Розташований на територіях Одеської та Миколаївської областей. Довжина - 80 км, ширина - 0,2-3,5 км, глибина - до 19 м. Площа лиману становить близько 170 кв. км. Відділений від Чорного моря пересипом завширшки близько 4 км і завдовжки до 7 км, з 27 грудня 2017 року постійно сполучався з Чорним морем за допомогою проритого мілководного каналу.

У лиман впадає річка Тилігул. На східному і західному берегах лиману розташовані два однойменних регіональних ландшафтних парки в зазначених областях України.