Jon Aars/ Norwegian / polarresearch.net

Про це повідомляє видання New Scientist з посиланням на журнал Polar Research, передає Lenta.ru.

Йон Аарс (Jon Aars) з Норвезького полярного інституту зіткнувся з першим випадком такої поведінки хижаків на острові Шпіцберген у квітні 2014 року. Біля ведмедя вчений виявив дві туші біломордих дельфінів — раніше про харчовий інтерес білих ведмедів до цих тварин ніхто не знав. На думку Аарса, хижак зловив дельфінів, коли ті випливли з-під льоду в ополонку, подихати повітрям (таким способом ведмеді зазвичай полюють на тюленів).

До моменту прибуття вчених тварина вже доїла тушу першого дельфіна, а другого вирішила закопати в сніг. Природний холодильник допомагає зберегти м'ясо від розкладання — але білим ведмедям в нормі не властиво ховати залишки їжі.

Відео дня

Читайте такожНа Курилах ведмеді загрожують популяції північних оленів

У наступні місяці біологи зустрічали ще як мінімум п'ятьох білих ведмедів, що харчуються м'ясом дельфінів. Вчених здивувало, що на широті Шпіцбергена дельфінів раніше ніколи не спостерігали. Ймовірно, зграя морських ссавців запливла в теплі води, а потім сильний північний вітер зловив їх у крижану пастку.

У поведінці білих ведмедів немає нічого дивного, зазначає канадський зоолог Йэн Стірлінг (Ian Stirling): вони є хижаками-поліфагами, готовими з'їсти будь-яку здобич. Набагато дивніше, що дельфіни потрапили у крижаний полон, не встигнувши відплисти на південь до настання зими, вважає Стірлінг.

Останнім часом біологи часто відзначають аномальну поведінку тварин приполярних районів: так, тюлені все частіше нападають на рівних їм за розміром акул, а також жорстоко вбивають тупомордих дельфінів.