Гепарди на межі вимирання / REUTERS

Найшвидша тварина на землі, гепард (Acinonyx jubatus), опинився на межі вимирання і може зникнути назавжди, якщо негайно не вжити заходів зі збереженню ландшафту. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Його результати коротко наведені на Рһуѕ.оrg.

Читайте такожЖирафів включили до списку видів, яким загрожує вимирання

Товариство збереження диких тварин під керівництвом Зоологічного товариства Лондона провело дослідження, згідно з яким, за найбільш точним оцінками, у всьому світі залишилося всього 7100 гепардів. Їх популяція може скоротитися вдвічі в найближчі 5-10 років.

Відео дня

Більш того, гепарди були вигнані з 91% свого історичного ареалу проживання. Найсильніше постраждала популяція азіатського гепарда: на невеликій ізольованій території в Ірані залишається не більше 50 кішок.

У зв'язку з різким зменшенням чисельності дослідники наполягають на переведенні гепардів з категорії "вразливих" видів у категорію "вимираючих" та внесення їх до Червоної книги Міжнародного товариства збереження видів та природних ресурсів.

Ситуацію погіршує те, що 77% ареалів проживання гепарда знаходяться поза охоронюваних природних територій. Це ускладнює роботу щодо їх захисту та значно посилює вразливість до антропогенного навантаження. Наприклад, популяція гепардів у Зімбабве скоротилася з 1200 до щонайбільше 170 тварин всього за 16 років.