До вечора роботи затягнулися у зв'язку з відсутністю у підрядника досвіду таких операцій / УНІАН

В Одесі завтра триватимуть роботи з підняття аварійного танкера «Делфі» (Delfi), який зазнав аварії восени 2019 року.

Про це у Facebook повідомив бізнесмен Андрій Ставніцер, компанія якого бере участь в операції.

На сьогодні, 24 липня, планувалася друга спроба зняти танкер з хвилеріза біля пляжу «Дельфін». Як зазначає Ставніцер, сьогодні операцію не закінчено, перерву зроблено до ранку 25 липня.

Відео дня

«Компанія P&O Maritime Ukraine (компанія Ставніцера - УНІАН) керується правилами охорони праці, прийнятими в цивілізованому світі. Головною цінністю для нас є людські життя, а робота буксира в темряві буде дуже ризикованою. Почекаємо», - написав Ставніцер.

Фото УНІАН

За його словами, до вечора роботи затягнулися у зв'язку з відсутністю у підрядчика досвіду таких операцій. Щоб підняти з хвилеріза танкер, буксири мали тягнути його сталевими тросами, закріпленими на носі і кормі.

Як зазначив бізнесмен, ці троси завдовжки понад 300 метрів дуже важкі. Потужні буксири не можуть підійти близько до берега, тягнути потрібно на велику відстань. Ускладнює роботу кам'янисте дно та ін.

Читайте такожЗатоплення танкера "Делфі" в Одесі хочуть визнати техногенною катастрофою – Криклій

«Сьогодні підрядник занадто пізно почав роботи. Кілька годин намагалися за допомогою маніпулятора буксира Sea Ant протягнути до Delfi сталевий трос, прикріплений до кормової лебідки буксира «Австралія». До вечора не встигли, і черга до нашого P&O Balqis не дійшла», - заявив Ставніцер.

Він зазначає, що операція продовжиться завтра з 6:00.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя. Надалі це судно почало дрейфувати і потрапило на мілину в акваторії порту.

Фото УНІАН

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілим. Пізніше Адміністрація морпортів дозволила судновласнику прибрати з одеського пляжу аварійний танкер «Делфі» до 20 липня. Однак судно так і не прибрали з узбережжя в обіцяний термін.

У травні, червні та липні було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера.

Спроба компанії-підрядника 18 липня підняти «Делфі» за допомогою буксирів завершилася невдачею.

Планувалося, що 24 липня підрядник зробить останню спробу евакуювати судно.

Пляж «Дельфін» закритий для відпочиваючих. Сьогодні, 24 липня, зафіксована черговий масштабний витік нафтопродуктів з борту.

Фото УНІАН