Танкер зазнав аварії у листопаді 2019 року / фото УНІАН

Господарський суд Одеської області заарештував аварійний танкер «Делфі» (Delfi), що зазнав аварії біля берегів Одеси в листопаді 2019 року.

Читайте такожВ Одесі аварійний танкер "Делфі" планують відбуксирувати до кінця тижняЯк передає кореспондент УНІАН, це випливає з відповідної постанови суду, ухваленої 1 вересня.

Згідно з документом, у серпні до суду надійшла позовна заява держпідприємства «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) до власника зазначеного танкера – компанії Mister Drake PC. Третьою особою (на стороні позивача) виступив капітан Одеського морського порту.

Відео дня

Суть позову - стягнення майже 2,356 мільйона гривень з власника танкера та арешт судна як забезпечення позовних вимог.

У зазначену суму позивач оцінив витрати, пов'язані з ліквідацією наслідків аварії; проведенням постійного моніторингу досліджень поверхневого шару морської води в районі танкера, проведених державною установою «Лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України на водному транспорті».

Крім того, витрати на установку і зняття бонових огороджень, водолазні та промірні роботи, вимір глибин дна та ін.

Вивчивши справу, суд постановив заарештувати майно (танкер) вищеназваної компанії на забезпечення позову.

У документі також наголошується, що, за даними заявника, представник Mister Drake PC - житель Миколаївської області Юрій Голиков.

Згідно з постановою, арешт накладено з правом позивача переміщати танкер.

Аварія танкера «Делфі»: що сталося

  • У листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси в районі пляжу «Дельфін» зазнав аварії танкер «Делфі» з трьома українцями на борту.
  • В результаті аварії було забруднено узбережжя, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа.
  • Судновласник пообіцяв прибрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися. Останні спроби наприкінці липня завершилися невдачею.
  • 26 липня комісія з ТЕБ та НС Одеської ОДА визнала ситуацію з «Делфі» надзвичайною, судновласнику відмовили у продовженні робіт.
  • 10 серпня був підписаний тристоронній договір між АМПУ, компаніями «Краншип» і «Бруклін-Київ», і розпочато низку підготовчих робіт. Роботи із суднопідйому виконує «Краншип», а «Бруклін-Київ» - фінансує угоду.
  • 26 серпня «Делфі» поставили на рівний кіль.
  • 31 серпня мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що танкер планують відбуксирувати 3-5 вересня.