Ілюстрація / REUTERS

99% українських сміттєзвалищ не відповідають сучасним екологічним вимогам.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає прес-служба відомства. За словами міністра, в Україні до 2017 року взагалі була відсутня система управління відходами.

«Непродумана політика управління відходами, яку ми успадкували від радянського союзу призвела до появи тисяч сміттєзвалищ, 99% з яких не відповідають сучасним екологічним вимогам. Весь цей час Україна жила без будь-якого розуміння, що робити з відходами. За винятками поодиноких населених пунктів, де місцева влада намагалася хоча б спробувати запровадити якісь технології чи запозичити досвід інших країн», - сказав Міністр екології.

Відео дня

Він зазначив, що загалом в Україні управління відходами було орієнтовано на захоронення і при цьому були відсутні економічні стимули для переробки вторинної сировини та механізми притягнення до відповідальності, наприклад, за шкоду, завдану довкіллю.

Читайте такожУ Євросоюзі хочуть заборонити одноразовий пластиковий посуд

«Торік Уряд ухвалив розроблену Мінприроди спільно з міжнародними експертами Стратегію управління відходами, яка стала першим документом незалежної України, що визначає вектор розвитку цієї сфери. Якщо говорити про побутові відходи, то, наприклад, зараз лише 3% із них переробляється та повторно використовується, але Стратегією визначена амбітна мета, щоб до 2030 року 70% таких відходів в Україні перероблялося чи повторно використовувалося», - пояснив Остап Семерак. 

Він зазначив, що для досягнення поставлених цілей потрібні, у першу чергу, політична воля та соціальна відповідальність бізнесу для запровадження в Україні сучасних потужностей і систем для переробки всіх видів відходів, адже Стратегія охоплює також будівельні, промислові та інші види відходів.

Також  Мінприроди  розробило Національний план дій, який дозволить реалізувати на практиці прописані цілі у Стратегії та допоможе зменшити обсяги муніципальних відходів, налагодити систему збору, переробки відходів тощо. Документ зараз проходить експертне обговорення. 

Нагадаємо, в Україні почала діяти заборона на захоронення невідсортованого сміття.